Wat is stress en wat doet dit met je, zijn twee belangrijke vragen die vandaag beantwoord gaan worden. Als je namelijk weet wat het is en hoe het ontstaat, dan kan je er ook verandering in aanbrengen.
In een noodsituatie gaan onze hersenen bepalen of we moeten vechten of vluchten voor het gevaar. Ons lichaam wordt hierop voorbereid. Onze hersenen maken deze beslissing vanuit ons geheugen, van vergelijkbare voorgaande gebeurtenissen en informatie. Bijvoorbeeld: zet een kind voor een tijger en zij/hij zal denken wat een leuke grote poes, die wil ik aaien. Terwijl wij uit ons geheugen van school, films, etc weten dat we moeten vluchten.
Als we stress ervaren gebeurd er heel veel in ons lichaam, om ons voor te bereiden om te vluchten of vechten. Maar ook het genezingsproces wordt versneld, zodat we meer kans hebben om te overleven na een aanval.
Dit is een kleine greep van wat er in het lichaam veranderd bij stress, maar nu hoor ik je bijna zeggen wat is eigenlijk het probleem want er gebeurt alleen maar goeds bij stress. Bij een echte noodsituatie is dit ook geen probleem en zien we hoe bijzonder ons lichaam in elkaar zit. Maar als we dagelijks stress hebben, om welke reden dan ook, dan raakt ons lichaam overbelast. Ik geef een paar voorbeelden:
Andere stress gerelateerde klachten kunnen zijn, migraine, gehoorverlies, hartaanval, aderverkalking, beroertes, opgeblazen gevoel, misselijkheid, diarree, zweten, trombose, slapeloosheid, nervositeit, uitputting en burn-out, astma, maar ook angsten en depressies.
Merk je dat je op een bepaald moment in de stress raakt, dus geïrriteerd raakt, angstig wordt, gefrustreerd raakt, radeloos wordt, piekert, geen beslissing kan maken of boos wordt. Leg dan eerst even je hand op je voorhoofd. Wat er namelijk gebeurt is dat je in een stress situatie de kleinste (bloed) vaatjes in het voorste deel van de hersenschors afsluit en daardoor reflexmatig of automatisch gaat handelen, gebaseerd op oude ervaringen en overlevingspatronen. Door je hand op je voorhoofd te leggen wordt de doorbloeding in het voorste deel van je hersenschors weer gestimuleerd. Zodoende ben je in staat over de situatie na te denken en krijg je weer controle.
Door controle te krijgen haal je de emotionele lading van je “probleem” af en wordt dit opgeslagen bij je ervaringen. Bij een volgende keer dat je in zo’n zelfde situatie komt en je reflexmatig handelt op oude ervaringen, dan zal je geen of minder stress ervaren. Zo verander je dus je patroon om keer op keer in de stress te raken.
Door mij bewust te worden hoe slecht dagelijkse stress voor mij is, ben ik dit ook bewust gaan veranderen. Toen ik met kinesiologie in aanraking kwam vond ik het moeilijk om met een dochter van toen 10 jaar ontspannen op te staan en niet meer in de stress te schieten bij ons ochtend ritueel (het op tijd naar school gaan van mijn dochter). Dit lag niet aan haar maar aan mij. Ik ervoer de stress, zij niet. Door hiervan bewust te worden, heb ik dit samen met haar kunnen veranderen en daardoor ben ik een stuk gezelligere moeder (’s ochtends) geworden. Ik hoop dat deze blog bijdraagt tot minder stress, want ik kan nu uit ervaring spreken dat er meer rust in je lijf komt en dat voelt heerlijk.
Bedankt voor het invullen van het intake formulier! We zullen binnenkort contact met je opnemen.
Gaande weg ben ik mij steeds meer gaan verdiepen in de mens als geheel, omdat ik uit (eigen)ervaring erachter ben gekomen dat stress, voeding en lichamelijke klachten veel weerslag hebben op je lijf en dus op je huid. Tijdens mijn 4 jarige HBO opleiding kinesiologie ging er een wereld voor mij open en ook de coaching opleiding NLP & lifecoach practitioner heeft mij veel kennis gegeven. Al deze opleidingen en de 29 jaar ervaring hebben er toe geleid dat ik mijn behandelingen vanuit een holistische kijk benader. Voor mij kwam dan ook een moment voor een nieuwe start met een nieuwe visie. Ik heb mijn praktijk naam veranderd van schoonheidssalon Diana naar Diana Helbers praktijk voor huidverbetering, kinesiologie en coaching.